Google

Sunday, February 03, 2008

Oudjaar in Hongarije

Op oudjaarsdag hadden we het rustig aan, vanwege de onzekerheid met de kids, konden we pas op het laatste moment besluiten waar we naar toe zouden gaan. Het resultaat was dat we in Dunafoldvar bleven. Gedurende de ochtend maakten we een wandeling terwijl de sneeuw met prachtige vlokken naar beneden viel.




Na deze wandeling gingen we het dorp in om te kijken of er nog een feest was waar we konden meedoen. We gingen bij de DVD verhuur shop langs, waar onze favoriete winkelmedewerkster ons meldde dat alle feesten waren uitverkocht, maar dat er om middernacht iets op het centrale plein te doen was, een toespraak van de burgemeester.



Om de tijd te doden ging Gabi allerlei typische Hongaarse oudjaar gerechten bakken. Deze verordberden we thuis onder het genot van Champagne. Met deze heerlijkheden wisten we ons de gehele avond te vermaken. We dronken en aten en de klok tikte rustig maar gestaag vooruit. De bedoeling was om net voor middernacht op het stadhuisplein te verschijnen en ons dan in het feestgedruis te mengen.


Om half twaalf besloten we ons weer warm te gaan kleden aangezien het een behoorlijk aantal graden onder nul was. De dikke jas en de sjaal werd aangetrokken en we gingen al glijdend en glibberend, met een licht rozig gevoel in ons hoofd naar het stadsplein. Daar zagen we een heleboel mensen zich in dezelfde richting begeven. Om middernacht werd het Hongaarse volkslied gespeeld en even daarna kwamen een heleboel mensen langs om gluwein uit delen terwijl het vuurwerk overal om ons heen uit elkaar spatte.



Terwijl van al dit spektakel stonden te genieten kwam er een vrouw op ons af die in het Frans duidelijk maakte dat ze ons een leuk koppel vond. Toen ik in mijn boerkolen frans terugsprak was ze helemaal verrukt. Wat bleek ze was door een of andere stedenvriendschap bevriend geraakt met een echtpaar uit Hongarije en was hier met haar man op bezoek. Na een uurtje babbelen waren onze voeten bijna aan de grond vastgevroren en gingen we terug naar huis.

No comments: